onsdag 4 februari 2009

formfranska

Blev så sugen att testa att baka helt vanlig formfranska häromdagen när jag bläddrade i Leilas bok. Så det var ju bara att göra det! Receptet först:



Ingredienser

50 g färsk jäst
5 dl ljummet vatten
2 tsk flytande honung
2 tsk brödsirap
1 dl god olivolja
1.5 msk flingsalt
2 dl durumvetemjöl
10 dl vetemjöl special
smör
sesamfrön eller blå vallmofrön till brödformarna
flingsalt till utbakningen


Gör så här

1. Smula jästen i en bunke och tillsätt vatten, honung, brödsirap, olivolja och flingsalt.

2. Tillsätt durumvetemjölet och sist vetemjöl special tills degen går ihop och blir mjuk och elastisk.

3. Jäs i bunke under bakduk, i cirka 40 minuter till dubbel storlek.

4. Smöra och bröa formarna med sesamfrö eller vallmofrön.

5. Dela degen i två, knåda den lite och rulla sedan ut till två limpor och lägg i de smorda formarna.

6. Låt dem jäsa i formarna under bakduk till dubbel storlek, cirka 30 minuter. Sätt ugnen på 200 grader.

7. Pensla limporna med lite vatten, strö över lite flingsalt och gör ett snitt på längden.

8. Grädda i 25-30 minuter och låt svalna på ett brödgaller.



Härlig deg! (som jag fick jobba med för hand. Jo, jag är bortskämd med att använda maskin, men idag funkade det inte. Måste ha degen ganska lös för att den ska knådas i maskinen, annars åker degen bara runt,runt och knådas inte:-( Min maskin är från stenåldern, vet ej om dagens klarar det där bättre?) för det är rätt störigt. Man ska ju helst tillsätta allt mjöl från början har jag läst. )


Liiite tveksam till vad jag tycker om att använda olivolja, eller snarare vad jag tycker om att formfranska smakar olivolja. Men ja, det blir lite mera sofistikerat. Men vill man det som sagt?

Gott att rosta vad det hur som helst och jag tror det kommer gå åt som (och med!) smör här!





fanns bara vita vallmofrön,så de syns inte så väl.
blåa hade varit snyggare!





edit: jo, men det var gott,jättegott. det kan jag konstatera efter ett ganska stort antal rostade mackor. men visst kan man testa med en neutral olja också.

2 kommentarer:

  1. Men gud va fina!! Gott med flingsalt uppepå också!

    SvaraRadera
  2. Jag blev lite smått lyrisk. "Men de ser ju ut som riktig formfranska typ" Vet inte vad jag väntat mig, men det var ju superlätt att göra såna bröd iallafall:-)

    SvaraRadera