tisdag 20 januari 2009

gott!

Man kan ju knappt tro att bröden är goda när man känner på dem. Tunga,kompakta,hårda. Men när man skär upp dem ser det genast ljusare ut!

Brödet var jättegott. Och det blev mycket bröd. De ska ju ätas i tunna skivor så det kommer bli några skivor, mycket bra! Detta kommer göras igen.


avnjöts med smör och ost !


Danskt rågbröd
( receptet kommer från Leilas "A piece of cake")

3 bröd

~ DEG 1 ~

2 msk hela fänkålsfrön
2 msk hel anis
2 msk malen spiskummin
2 msk salt
5 dl kokhett vatten
4 dl rågkross
1 dl linfrö

~ DEG 2 ~

75 gram färskt jäst
5 dl ljummet vatten
2 ½ dl mörk sirap
4 dl solrosfrö
1 dl pumpakärnor
9 dl grovt rågmjöl
6 dl vetemjöl special


Mal fänkål och anis i mortel och blanda alla ingredienser till deg 1 i en bunke, täck noga med plastfilm och låt stå 1-3 dygn i rumstemperatur.

Efter 1-3 dygn:1. smula ner jästen i en bunke, tillsätt vatten och sirap. 2. Rör ner deg 1 i bunken. 3. Blanda ner solrosfrön,pumpakärnor och tillsätt lite mjöl i taget. Degen ska vara väldigt kladdig. 4. Knåda degen med degkrok i maskin i cirka 30 minuter. Den ska fortfarande vara kladdig. 5. Sätt ugnen på 250 grader. 6. Klä 3 avlånga brödformar med bakplåtspapper och fyll dem med deg. Strö över lite rågmjöl och låt bröden stå och jäsa i cirka 30 minuter. 7. Skär en skåra i varje bröd ( Jag tänker testa att skippa detta nästa gång pga av att bröden sjönk när man gjorde detta. Kanske var det meningen att bröden skulel bli platta upptill, men jag tänker testa det iallafall) och grädda långt ner i ugnen i cirka 1½ timme. Spruta in vatten under gräddningen 1-2 ggr med en blomspruta för att ge en fin brödskorpa. 8. Täck bröden med aliminiumfolie efter 30 min för att de inte ska brännas. 9. Lyft dem ur formarna och låt svalna på bakgaller. (Jag lindande in mina i handdukar)

Låt bröden ligga till sig 1 dygn ( i plastpåse) innan du börjar skära i dem.

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~


andra inlägg om danskt rågbröd hittar du här & här

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar